Juoksijan hullut päivät: uusi kympin ennätys 42:41 ja juoksukrossin SM-kulta!

Marraskuussa asetin tavoitteeksi vuodelle 2015 juosta kympin alle 45 minuutin. Lauantaisesta Aktia Cupista kotiintuomisina aika 42:41. Miten ihmeessä tähän tilanteeseen on oikein tultu, apua?! Pariin viikkoon on mahtunut pientä sairastelua, Liikuntamyllyn treenejä, GoExpoilua, hauskoja yhteislenkkejä, rentoja ja inspiroivia työpäiviä, yksi todellinen endorfiinikiksutreeni ja jopa yksi Suomen mestaruuskin.

Treenikuulumisia


Onnekseni parin viimeisen viikon treenit ovat sujuneet melkein kuin unelma ja matkalle on sattunut vain yksi pieni vastoinkäyminen. Kaksi viikkoa sitten sairastuin 12 tunnin kuumeiseen lihaskipu-päänsärky-vatsatauti –virustautikomboon, josta toivuin onneksi pikavauhtia – tai ainakin melkein. Seuraavana päivänä olin jo maraklubin treeneissä mukana, mutta hyvästä treenifiiliksestä huolimatta sain lihaskunto-ja koordinaatiotreeneistä ihan suhteettomat lihaskivut. Piriformikset, hartiat ja hauikset olivat totaalijumissa. Ja huvittavinta hapokkaassa lopputuloksessa oli se, että haukkareita ei treenattu laisinkaan eikä hartioillekaan kohdistunut parin minuutin lankutuksia kummempaa rasitusta... Korvien väli taisi jälleen kerran toipua nopeammin kuin kroppa.


Liikuntamyllyssä ihan omat kuviotParin kevyen treenipäivän ansiosta selvisin hengissä Go Expo -messuille, jossa ehdin pyöriä pari tuntia Helsinki City Runin ständillä ja osallistua Jouni Leppäsaajon vetämään juoksutekniikkapromoon. Polvennostojuoksuista kurvasin suoraan rinta rottingilla juoksukrossin epävirallisiin SM-kisoihin, joista onnistuin nappaamaan ykkössijan. Hah, se taitaa jäädä allekirjoittaneen juoksu-uran ainoaksi Suomen mestaruudeksi! Miesten sarjan voitti Runner's High'n Maratonklubin valmentaja Hannu Granberg, joten maraklubille tuli tuplamestaruus! Palkitsin itseni ruhtinaallisesti historiallisesta saavutuksesta ja vietin laatuaikaa 2XU:n maahantuojan mallikappaleiden parissa. Sieltä matka jatkui vielä Velo & Oxygenin pilttuuseen, jossa onneksi tyydyin vain tarkkailemaan Biancheja turvallisen välimatkan päästä.


Expoilemassa

Tekniikka- ja lihaskuntopromo Jounin, Alexandran ja Jennin kanssa

Voittajien on helppo hymyillä - selvisimme vielä ehjin nilkoin juoksukrossiradasta!


Juoksukrossi- ja shoppausrevittelyn jälkeen pääsin vihdoinkin viikon ja todennäköisesti koko kuukauden parhaimman juoksutreenin kimppuun: 45 minuuttia peruskestävyyttä ja päälle kiihtyvä tunnin vauhtikestävyysveto. Tuloksena täydellinen endorfiinihumala ja kahteen tuntiin juostu harjoituspuolimara. Mahtavan päivän kruunasin Märskyn kylmäaltaalla ja Haloo Helsingin keikalla Tavastialla. TJEU!

Puumatrikootkin olivat aika väsyneet päivän treeneistä


Sunnuntaina kävimme ihanien juoksutyttöjen kanssa polkujuoksemassa Nuuksiossa. Keväisen Helsingin katuihin tottuneina emme tosin osanneet varautua Nuuksion mikroilmaston talveen nastalenkkareilla, joten juoksusuunnitelmat muuttuivat pääasiassa vaelteluksi, mutta kaksituntinen kansallispuiston Korpinkierroksella oli ihana ja inspiroiva päivänaloitus. Kiitos supertytöille mahtavasta treeniseurasta! Varsinaisen juoksutreenin juoksin ASA:n Go Expo –yhteislenkillä, jossa maltillisen vauhdin ryhmässä oli juuri sopiva palauttavan PK:n draivi päällä.


Nuuksiossa. Kiitos Tanjalle kivoista kuvista! kuvat: Tanja Piha


Viikon treenisaldoa Go Expo –viikolta:

Ma LEPO - Hieronta
Ti  Keyvt PK (7 km)
Ke ap. Syvävenyttely StepUpilla 1.00 ip. Maraklubin treenit: koordinaatiot, lihaskunto (juoksua noin 4 km)
To LEPO
Pe Kevyt PK + lopussa kevyet kiihdytykset (7.6 km)
La ap. Verkkaa, juoksukoordinaatiopromo + lisää verkkaa, Juoksukrossi (juoksua noin 5 km) ip. PK .45 + kiihtyvä VK 1.00 + loppuverkka (21.1 km) + hyvät venyttelyt ja kylmäallasta jaloille Märskyssä
Su ap. Polkujuoksua/vaellusta Nuuksiossa (8 km) ip. ASA:n yhteislenkki Go Expossa kevyt PK .55 (8 km)

Juoksua yhteensä 60.7 km


Aktia Cup!

Aktia Cup –viikko oli selvästi kevyt viikko lauantaisen kisan vuoksi. Treenit olivat korkeintaan tunnin peruskestävyyslenkkejä. Viikon ainoa reippaampi harjoitus oli keskiviikkoinen Maraklubin treeni Liikuntamyllyssä, jossa vedimme radalla pyramidi-intervalleja ja lopussa pari lyhyempää intervallia rytminvaihdoksilla. Edellisyön päivystyksen ja tulevan kisan vuoksi noudatin kerrankin kuuliaisesti valmentajan ohjetta olla keulimatta ja kirmailin vedot nopeusrajoitin päällä. Päivän paras hetki olikin, kun kaivaa Spessun talviteloilta ja pyöräillä ensimmäistä kertaa juoksutreeneihin. Ihan uskomatonta menoa maaliskuussa!

Lauantain kisaan sain töiden puolesta valmistautua rauhassa. Tai miten sen nyt ottaa, kun työpäivien täytteenä oli kaksi päivää ensihoitoon tutustumista huipputyyppien seurassa. Kahden päivän jälkeen olin täysin myyty ja kymmenen vuoden arpomisen jälkeen tiedän vihdoinkin mitä minusta tulee isona. Kahdesta loistopäivästä pöllämystyneenä maltoin tuskin mennä perjantai-iltana nukkumaan ja kisaa edeltävä yön nukuin turhan levottomasti. Mieli kiisi edelleen 160 km/h pikkuteitä pitkin. Muuten kisapäivän fiilis oli energinen ja puolen päivän aikaan suuntasin Hakunilan urheilupuistoon.

Päivään mahtui kaikenlaista :)

Kenttäjohtopäivän opit :)


Tällä kertaa kisaolosuhteet olivat taivaalliset. Lumet olivat sulaneet ja aurinko paistoi siniseltä taivaalta. Ainoana pikkumiinuksena oli itätuuli, joka puhalteli vastaisena ensimmäiset viisi kilometriä ja hatarien muistikuvien mukaan tuuli pyöritteli vastaisesti paluumatkallakin. Tai sitten minulta loppui vain kunto. Alkuverkkaan tein muutamia muutoksia Akin Juoksija-lehdessä julkaistun kirjoituksen perusteella ja perinteisen kevyen verkkailun, dynaamisten venyttelyiden ja avaavien koordien jälkeen juoksin reippaamman neliminuuttisen avausvedon. 

Lähtöhässäkkää. Kuva: Aktia Cup

Akille ruusuja hyvistä verkkavinkeistä

Juoksu lähtikin ihan eri rytmillä liikkelle: aikaisemmissa kisoissa ensimmäinen alamäkeen juostu kilometri on ollut jopa kisan hitain, mutta nyt sain vitosvaihteen silmään heti startissa ja kaksi ensimmäistä kilometriä sujuivat turhankin vauhdikkaasti 4:07/km ja 4:12/km. Sen jälkeen meno tasaantui ja vitosen kääntöpaikalle saavuin reippaasti aikaan 21:15. Juoksin koko matkan pienellä katkeamisriskillä ja kuuden kilsan kyltin jälkeen jouduin tosissani pakottamaan tossua toisen eteen, jotta tasainen vauhti olisi säilynyt. Onneksi vetoapua oli runsaasti tarjolla, vaikka tällä kertaa tuttuja selkiä ei ollutkaan jäniksinä. Yhdeksäs kilometri oli ehdottomasti vaikein, kun tuulikin puhalteli vastaisesti ja kilometriin tuhraantui lopulta aikaa 4:27. Ennen viimeistä ylämäkeä sain kuitenkin hyvän tsempin päälle, kun sain vitosen kisaan osallistuneelta Tanjalta railakkaanraivoisat kannustukset. Tanja osaa todellakin tsempata! Loppukirikin irtosi, kuin olisi ollut piru kintereillä. Hapokkaasti loppuvedosta huolimatta kisan saldoksi tuli pitkästä aikaa positive split: toisella vitosella viihdyin koko rahan edestä 21:26. Ylimääräiset kymmenen sekuntia kertyivät tosiaan pelkästään yhdeksännellä kilometrillä, joten en tiedä mitä olen pellon laitaan jäänyt pyöriskelemään. Muuten kilometriajat olivat siististi 4:15 – 4.19 haarukassa.

Kisatunnelmia


Kisan jälkeen vitsailin kavereiden kanssa, että tässä on nyt vähintään kriisipalaverin paikka, kun ennätysparannusta tuli vain reilu puoli minuuttia aikasempien minuuttiparannusten sijaan. Kisa oli kaikkinensa onnistunut enkä tämänhetkisellä kunnolla olisi päässyt yhtään kovempaa. Olosuhteetkin olivat mahtavat. Kympit on nyt tampattu ja pikkuhiljaa mieli on siirtynyt kevään puolimaratoneihin, joita tulen juoksemaan kolme kappaletta: maaliskuun lopussa Berliinissä, toukokuussa perinteisesti HCR:lla ja kesäkuussa on tulevan klassikon Helsinki Half Marathonin vuoro. Lokakuussa juoksin puolikkaan Damissa 1:44, joten kympin ajan perusteella on ihan perusteltua odottaa pientä ennätyksen viilausta puolikkaallakin. Berliini on pieni arvoitus, koska valmistautumisleiri Ylläksellä, pari sataa hiihtokilometriä ja tuhatkunta nousumetriä eivät liene optimaalisin viimeistely puolimaratonille, mutta minkäs endorfinisti luonnolleen mahtaa! 


Ma LEPO – Hieronta
Ti Kevyt PK 1.00 (9 km)
Ke Maraklubin treenit: Pyramidi-intervallit (juoksua 8 km) + matkat pyöräillen (12km)
To Iltalenkki PK .40 (6.3 km)
Pe Iltalenkki PK + dynaamista venyttelyä ja lopussa pari rentoa rullausta .55 (7.6 km)
La AKTIA CUP! 42:41 (10K) + verkat yhteensä .50 (7.1 km) illalla vielä kevyt pyörälenkki (6 km) + venyttelyt
Su ap. aamulenkki .30 (4.1 km) ip.Hiihtoa Ylläksellä PK 2.10 (30 km)


Juoksua yhteensä 52.1 km + pyöräilyä 18 km + hiihtoa 30 km

Treeniterkuin,
Laura <3

Lauantain täydellinen päätös - auringonlasku Kallahden uimarannalla 

Kommentit

Suositut tekstit