Kisakausi 2015: Berliini, Helsinki, München!

Niinhän siinä sitten kävi, etten jaksanut liikahtaa viimeisenä Lappi-lomapäivänä jääkaappia kauemmaksi. Aamu valkeni täysin pilvisenä ja lenkillelähtöaikaan aikaan alkoi sakea lumisade. Näkyvyys oli vain korkeintaan pari sataa metriä, joten maastojuoksentelu ja vaeltelu tunturien rinteillä ei tuntunut maailman järkevimmältä ajanvietteeltä. Lisäksi mieli ja kroppa olivat väsyneet edellispäivien peruskestävyysövereistä, joten päätin juhlistaa viimeistä lomapäivää täydellisellä lepopäivällä.

Suurin syy hetkellisen järjen äänen kuuntelemiseen neljän höntyilypäivän jälkeen on tänään juostava Berliinin puolimaraton. Edellisestä puolikkaasta on jo viisi kuukautta, joten on vihdoinkin aika startata vuoden 2015 kisakausi virallisestikin. Aktia Cupien vuoksi kisailu on jatkunut melkein keskeytyksettä vuoden 2014 lopun viimeisten starttien jälkeen, mutta puolikkaiden osalta edessä on uudet haasteet ja tavoitteet.Kevät tulee olemaan puolimaratonien aikaa. Berliinin jälkeen juoksen toukokuussa neljännen Helsinki City Runin, josta on tullut jo ”perinne” lyhyellä juoksijanurallani. Reitti ei ole nopein mahdollinen, mutta kannustuksessa saan aina mahtavat lisäkiksit ja päivä on muutenkin ollut aina todella hauska kavereiden kanssa heiluessa. 

#hcr2015


Kolme viikkoa HCR:n jälkeen on edesssä kevään kolmas puolikas Helsinki Half Marathon ja kauden odotetuin tapahtuma eli HHM:n After Runit. Viimevuotinen reitti oli odotettua haastavampi ja varsinkin viimeisten kilometrien Pasilan nousua en välttämättä kaipaisi enää tälle vuodelle. Reittijulkaisua siis odotellessa – mietitään aikatavoitteet sen jälkeen, kun reitti on raapustettu paperille. 

#werunhelsinki - ja siinä sivussa välillä Amsterdamissakin


Tiiviiseen kevääseen mahtuu vielä yksi kympi kisa Rotterdamissa. Ilmoittautumisvahvistuksesta tosin selvisi, että reitti taitaa olla 10.5 km, joten ihan mieletöntä draivia minulla ei ole lähteä parantamaan neljännesmaratonin ennätystä kuolat rinnuksilla. Reissussa viehättääkin enemmän keväinen Hollanti, pitkä viikonloppuvapaa töistä, maratonexpo ja huippumaratoonareiden juoksun seuraaminen.
Tiedossa siis todellinen inspiraatioreissu!

No joo, minä sluibaan vain neljännesmaran. 


Näistä kisoista Berliinin reitti on kuitenkin todennäköisesti nopein ja lähden Berliinin ehdottomasti parantamaan puolikkaan ennätystä. Jos kymppi kulkee alle 43 minuutin niin puolimaratonin loppuaika täytyy olla jotain muuta kuin 1:44 (Amsterdamissa lokakuussa juostu puolikkaan ennätykseni). Isossa tapahtumassa on tietysti omat kommervenkkinsä (ruuhkat, juoksuturistille uusi kaupunki jne.) ja nähtäväksi jää miten lahjakkaasti onnistuin vetämään jalat lyijyihin Lapin peruskestävyysleirillä. Tarkoitus oli tosiaan viettää viisi päivää suksilla, mutta yllättävän painehaavauhkan vuoksi hiihto oli hylättävä kahden päivän jälkeen ja kaksi seuraavaa päivää vietin totuttuun tapaan lenkkareissa. Toisaalta puolituntiset noususessiot opettavat kummasti uudenlaista suhteellisuudentajua ja ainakin kotiinpaluun jälkeen heitetyt peruslenkit ja lyhyet VK-reippailut ovat tuntuneet naurettavan helpoilta. Henkinen kestävyys on varmasti parantunut, mutta miten lienee vauhdin säilymisen kanssa. Se selviää aamun aikana Berliinin kaduilla – toivottavasti ei kovin pahasti kantaten kantapään kautta.

Energie für mich, bitte!


Kesäkuun HHM:n jälkeen kisakalenterissa on reilun kahden kuukauden mittainen tauko. Vierumäellä juoksen 15 kilometrin maastojuoksutapahtuman Vierumäki Trail Marathonin ohessa. Heinäkuun lopulla osallistun Pallas-Hetta –kisan yhteydessä järjestettävänä 23 km iltakisaan Ylläksellä, jos satun olemaan tuolloin Lapin maisemissa. Maastokisoihin osaan suhtautua rennosti, vaikka kisanumero olisikin rinnassa. Maastossa itselleni on ihan sama kuluuko 15 kilometriin 1:45 vai kaksi tuntia – otan kisat enemmän kokemuksena, jossa voi välillä pysähtyä vaikka valokuvaamaan ja fiilistelemään maisemia.

Näihin maisemiin taas heinäkuussa!


Elokuussa onkin edessä Helsinki City Marathon, joka jäänee allekirjoittaneen vuoden ainoaksi maratoniksi. Arpaonni ei ollut suosiollinen Berliinin eikä New Yorkin maratonien arvonnoissa. Muutenkin maratonista palautuminen varsinkin henkisesti on itselleni iso urakka, joten yksi maraton saa riittää. 

Mikä ihana näky 42 kilometrin jälkeen...

Ainoa maramitalini

Lokakuussa lähden treenikavereiden ja juoksuvalmentajien kanssa Runner’s High’n yhteisreissulle Müncheniin, jossa edellämainitusta syystä päädyin juoksemaan puolimaratonin. Sinne asti kun jaksaa painaa seuraavat seitsemän kuukautta niin kisakausi 2015 on pulkassa.

#RHgoesmünchen


Ja ne tavoitteet? Ensisijainen tavoite on edelleen pysyä terveenä ja välttää henkiset ja fyysiset ylirasitustilat. Telakalle joutuminen olisi häijy katastrofi, joka tietenkin vaanii itseni kaltaista harjoittelusta ja kilpailusta nauttivaa endorfinistia. Maratonin osalta minulla on kaikki munat yhdet korissa, joten jos elokuisen päivän vire on huono tai lämpötila heiluu kisapäivänä +30 asteessa, saan haudata kaikki tulostavoitteet. Maratoonarina olen niin untuvikko, etten edelleenkään osaa asettaa matkalle tiukkaa aikatavoitetta. Tärkeintä on päästä ehjänä maaliin ja itselleni riittää viimevuotista parempi aika – oli se sitten minuutin tai vartin parempi.  

Puolimaratonin osalta aikatavoitteen asettaminen onkin kinkkisempää. Olen aikaisempina vuosina mennyt käytännössä 1-2 minuutin tulosparannuksin eteenpäin. Nyt olen tilanteessa, jossa kympin aika on parantunut neljässä kuukaudessa yli kolme minuuttia. Voinko suhteuttaa samanlaisen ennätysparannuksen puolimaratonillekin? Ilman mitään harkintaa laitoin Münchenin ilmoittautumislomakkeeseen 1:39 alkuisen ajan, joten tämän aikatavoitteen kanssa on kausi elettävä. Sub-1:40...voi hurja.

Kympin osalta fiilikset ovat post festum – bileet ovat ohi – enkä edes jaksa miettiä uutta tavoitetta. Viimeisin Aktia Cup otti sen verran koville.

Näillä tavoitteilla mennään – toivottavasti ei kuitenkaan täysillä päin ja paareilla ulos. Berliinin kuulumiset ehtivät blogiin viimeistään pääsiäisenä ja Instagramiin  heti, kun toimiva nettiyhteys löytyy kisan jälkeen. Stay tuned!

Kepeitä kevätkilometrejä kaikille ja rentoa viikonlopun jatkoa. Kertokaa ihmeessä kommenttiboksissa mihin kisoihin olette itse suuntamassa ;)

Kisaterveisin,

Laura

Terveiset Berliinistä!

Kommentit

Suositut tekstit