Viimeisten viikkojen viritykset – kolme päivää Helsinki City Runille


Heissan!

Lomaterveiset kahden rapakon takaa Havaijilta! Takana on aivan mieletön loma, josta jäi käteen huikeita muistoja, matkalaukullinen uusia urheiluvaatteita, kateutta herättävä rusketus, iso luottokorttilasku ja aivan jäätävä jetlag.

Takana on nyt kaksi päivää kotona. Kotimatkamme kesti sunnuntaipäivästä tiistaiaamuun: kaksi pitkää yönyli lentoa ja yhteensä kolme tuntia unta. Kotona kello näyttää 13 tuntia enemmän kuin mitä sisäinen kelloni kertoo. Poikaystäväni kuvasi tuntemuksia osuvasti: ”What a weird day. It’s like I’m not here...” Aamuisin olen herännyt suhteellisen vikkelään (=tunti ennen kellonsoittoa), mutta päivät ovat jo aamusta alkaen yhtä tuskaa. Ihmeellistä, miten kovasti sitä haluaisi mennä nukkumaan klo 10 aamulla!

Aikaerorasituksen vuoksi viimeisen viikon treenit ovat menneet toistaiseksi ihan päin prinkkalaa = jääneet kokonaan tekemättä. Kahden porrasvälin nousu nostaa sykkeen taivaisiin ja suoraan kävelykin tuottaa riittävästi haastetta. Eilen raahauduin töistä suoraan nukkumaan HCM Kick-Off -treenien sijaan. Olen väsyneenä tyytynyt tällä viikolla toistaiseksi lyhyisiin kävelylenkkeihin ja kevyeen hierontaa. Hyvin sujuneen treenikauden jälkeen asiat tuskin voivat mennä ihan täysin metsään viimeisellä viikolla.

Onneksi edeltävät viikot sujuivat HCR-valmistautumisen kannalta mallikkaasti. Yleensä noin kolme viikkoa ennen tärkeää kisaa olen alkanut vähitellen vähentää treenimääriä.

Harjoitusmäärät menivät suurinpiirtein tällä sabluunalla:

3. viikko: 90–100 %
2. viikko: 70–60 %
1. viikko: 40–50 %


Pitkis noin 14 päivää ennen starttia

Pitkä lenkki olen ajoittanut yleensä kaksi viikkoa ennen kisastarttia. Tänä vuonna loman vuoksi pitkästä lenkistä tulee kuluneeksi lähes kolme viikkoa. Huhtikuussa juoksin reilun kahden tunnin lenkin NYC:ssä. Havaijilla reilun +30 asteeen kuumuudessa tunnin lenkkikin oli itselleni riittävä saavutus.

Pitkis New Yorkissa - kääntöpaikkaa hyvin näkyvissä

Reipas VK-lenkki 10-12 päivää ennen starttia

Viimeisen reippaan VK-lenkin juoksin 13 päivää ennen kisastarttia. Aloitin lenkin hyvällä verryttelyllä, jonka jälkeen juoksin 45 minuuttia. Aloitus oli rento, mutta lopussa kiihdytin puolimaratonvauhtiin. Lenkki oli suunnattoman raskas, koska jo aamulla klo 08 lämpötila kipusi reilusti yli hellelukemien. Juoksumaisemat sen sijaan olivat unohtumattomat: samalla Highwayllä ratkotaan lokuussa Ironman-maailmanmesteruudet! Huh, miten inspiroivaa!!!

Big Islandilla Ironman-maisemissa - yksi vuoden kovimmista treeneistä!


MK-vedot 8-10 päivää ennen starttia


Viimeiset reippaat MK-vedot kävin juoksemassa yhdeksän päivää ennen starttia. Ensimmäiset neljän minuutin vedot juoksin rennosti vähän puolimaratonvauhtia kovempaa ja kahdessa viimeisessä luukutin oikein kunnolla jopa vitosen kisavauhtia reippaammin. Juoksu tuntui viimeisissä vedoissa hyvältä!

Honolulu, Magic Island ja viimeiset MK-vedot (kuvaustauko palautuksen aikana...)

(Täysin treeniohjelman vastaisesti kävin vielä viikko ennen aamulenkillä vetäisemässä elämäni ensimmäisen vitosen kisan... En vain voinut vastustaa kiusausta osallistua Banana Man Chase Runiin...hahaha! Kisassa oli tarkoitus ottaa iisisti, mutta lähtölaukauksen kajahdettua homma oli selvä – urku auki maaliin saakka! Kivaa oli!)

Banana Man Chase Runin pukukilpailijat :-D


 
at the post-race instabooth
Lisäksi olen rauhallisten hölköttelylenkkien lomaan tehnyt rentoja 50-100 metrin rullauksia, jotta askeleeseen tulisi väljyyttä – edes mentaalisella tasolla. Samoin lajinomaisuus on lisääntynyt viimeisen treenikuukauden aikana, ja kahden viimeisen viikon aikana olen välttänyt ylimääräisiä juoksuja, kuntosalitreenejä ja pyörälenkkejä yms. kokonaisrasituksen vähentämiseksi. Lisäksi rajummat kuntosalitreenit ja runsas pyöräily ovat ainakin itselläni paras tapa saada juoksuvire piiloon. Lajinomaisuus on oleellista!

Viimeisen viikon jetlag-sähellyksestä yritän ottaa stressiä mahdollisimman vähän. Takana on kuitenkin ehjä treenikausi viime sunnuntaihin saakka ja todellisuudessa viimeisten viikkojen aikana tuloskuntoa ei voi hirveästi enää parantaa. Tuhota sen toki voi liikaa harjoittelemalla ja tekemällä liian kovia treenejä juuri ennen kisastarttia. Tuloksena on vain valmiiksi väsyneet keho ja mieli kauden pääkisan starttiviivalla. Tiedän, että itselläni kunto on hyvällä tasolla. Suurin haaste on nyt toipua aikaerorasituksesta. Jalat tulevat painamaan tonnin, jos edelleen heräilen klo 05 aamulla ja takaisin nukkumaan haluan aamukymmeneen mennessä. Voisinko startata kisaan jo klo 07?

Tsemppiä kisaan! 


Tässä vielä omat varustevinkit lauantain kisaan. Vain paita puuttuu, mutta kompressiosukat on viilattu paidan väriin sopiviksi *vinkvink* Viimeisenä paljastan erittäin nasevan varustevinkin!


Päätös juoksuhameesta vielä vaiheessa :)

Hyvin sisäänajetut tossut valmiina puolimaralle!Varustevyö ja Enervitin nestemäiset geelit

Vauhdinpitäjä ja ensimmäisen kilometrin todennäköinen rynnimisvauhti :)Tsempppiä kaikille kisaan! Nauttikaa! Itse lähden kisaan rennolla fiiliksellä. Oma ennätys olisi huippusuoritus, mutta matkarasituksen vuoksi olen vielä varovainen tulostoiveissani. Mikä teidän aikatavoitteenne on? 

HCR-terkuin,
Laura

Kuuma varustevinkki varsinkin ulkomaisiin kisoihin: HAKANEULAT eivät aina löydy varustepussista! Omat mukaan!


ps. Kirjoittelen laajempaa postausta lomatreeneistä ja uusista juoksuvarusteista, kun olen selvinnyt kunnialla takaisin Suomen aikaan.  

Kommentit

Suositut tekstit