Vuoden ensimmäinen treeniviikko: vauhtikestävyyttä ja mahtava pitkis!

Vuoden ensimmäinen treeniviikko on paketissa. Kaverini Tanja heitti Instagramissa pienen haasteen jakaa treenejäni ”isommallekin” yleisölle (tämänhetkisten laskujeni mukaan blogilla on ainakin neljä säännöllistä lukijaa!), joten tässä katsaus treeniviikkooni. Viikko oli kelien puolesta todella vaihteleva – alkuviikolla nautistelin kunnon talvisesta pakkaslenkistä ja loppuviikosta hurjastelin täysin lumettomilla teillä lämpötilan ollessa tukevasti plussan puolella. Viikko oli todella juoksupainotteinen, mutta treenit olivat hauskan monipuolisia. Fiilikset vaihtelivat pienestä pitkiseuforiasta uudenvuodenaaton yhden päivän motivaatiopulaan, mutta pääsääntöisesti sain juosta
iloisella ja motivoituneella mielellä.

Maanantain pakkaslenkillä


Maanantaina edessä oli paluu normaaliin arkirytmiin. Tein joulun pyhinä kolme yövuoroa eikä sisäinen kelloni olisi millään halunut palata takaisin aikaisiin nukkumaanmenoihin ja klo 06 herätyksiin. Unta tuli kaikkea muuta kuin tarpeeksi – onneksi töissä oli yllättäen ”toimistopäivä” ja sain hoidettu kasan keskeneräisiä töitä pois ”to do” –listalta. Laiskanletkeä fiilis sai jatkoa kotona, jossa sohva houkutti ulkona paukkuvaa pakkasta enemmän. Odottelin pari tuntia kireimmän pakkasen lauhtumista ja hieman ennen iltakahdeksaa suuntasin ovesta ulos. Pakkasta oli vielä noin 15 astetta, mutta sopivissa tamineissa juoksu läpi hiljaisen talvimaiseman oli aivan upeaa. Verkkailin rauhallisesti vartin verran, tein parit avarit ja kevyet venyttelyt. Päivän treeninä oli yksi suosikkitreeneistäni: vähän alle tunnin lenkki ala-VK alueella. Sain juosta PK-lenkkiä vauhdikkaammin, mutta missään vaiheessa ei tarvinnut taistella väsymystä vastaan. Kivaa talvista kruisailua siis! Ilta oli kaunis ja löysin jälleen uuden metsätienpätkän, josta avautuivat upeat maisemat kohti Aurinkorantaa. Kilometrejä kertyi verryttelyineen 13 km. Yhtään juoksijaa ei muuten tullut lenkillä vastaan – uusi vuosi ja uusi elämä eivät olleet ehtineet vielä alkaa.

Lenkkikaveria sai etsiä oikein etsimällä etsiä

Kallahti

Tiistaina edessä oli pari tuntia tavallista pidempi työpäivä. Päivystyspäivät ovat yleensä lepopäiviäni (treeneistä) tai sitten ohjelmassa on annettu lupa käydä harrastamassa ”omaa liikuntaa”. Ympäripyöreän päivän jälkeen takki on yleensä tyhjä ainakin mentaalisesti, ettei suurempaa treeni-intoa edes ole. Vapaapäivinä menohaluja taas riittää vähän liiaksikin, joten olen pitänyt pitkät työpäivät lepopäivinä urheilusta eikä tämäkään tiistai tehnyt poikkeusta.

Keskiviikkona oli edessä vuoden viimeinen päivä. Työkaveri oli järjestänyt etulinjasssa töitä paiskiville pienen uuden vuoden herkkupöydän ja päivän aikana irtokarkkeja tuli napostelua liiankin kanssa. Kotiin lähtiessä sokerihumala alkoi laantua ja kauppareissun jälkeen treeni-into oli aivan nollassa. Sohva ja television Sinkkuelämää ja Ruotsin miljonääriäidit kiinnostivat huomattavasti enemmän! Lopulta hilasin itseni myöhäiselle iltalenkille ja samalla jäin ihastelemaan kauniita raketteja. Juoksu ei kiinnostanut pätkääkään loskassa tarpoessa ja liukkaita vältellessä. Yksi vuoden harvoista nahkeista lenkeistä osuikin vuoden viimeiselle päivälle. Huonosta treenipäivästä en voi syyttää kuin itseäni: irtokarkkilounaalla ei pitkälle pötkitä! Onneksi edessä oli viimevuotiseen tapaan jälleen uusi haastekuukausi: herkuton ja tipaton tammikuu. Porsastelulle tuli pikainen stoppi.

Uusi vuosi ja uudet kujeet


Torstai oli pyhäpäivä ja sisäinen kello nautiskeli herätyskellottomasta aamusta täysin siemauksin: ihana myöhäinen herätys ja kiireetön aamupala. Näihin nelipäiväisiin työviikkoihin ja arkivapaisiin voisin tottua! Laiskan aamun jälkeen hyppäsin autoon ja ajoin Lauttasaareen. Olin sopinut päivälle juoksutreffit kaimani Lauran kanssa. Lauttasaaresta suuntasimme HCM-reittiä pitkin Kaskisaaren ja Lauttasaaren kautta Seurasaareen. Seurasaaren reitit olivat vaihtelevassa kunnossa: välillä polut olivat mukavan lumiset ja välillä taas ihan peilijäässä. Itse tikuttelin menemään pitävillä Icebugeilla, mutta juoksukaverini sai ottaa liukkaat pätkät varovasti nastattomilla tossuillaan. Maha kippurassa nauroimme uuden vuoden mahdollisille FB-statuspäivityksille: ”Laura just checked in at Malmi Hospital #telakkaklubi”...  Onneksi ei kuitenkaan! 

Maanantain pakkaskelit olivat muisto vain!

Seurasaari ja vauhdikkaat polut

Lauran kanssa vuoden ensimmäisellä lenkillä

Kevyt PK-lenkki venähti hieman aiottua pidemmäksi: juoksua 1:30 (12.8 km) ja kanssalenkkeilijöitä tuli huomattavasti enemmän vastaan kuin maanantaina. Uusi vuosi ja uusi elämä! Ilta kuluikin Finnairin varauskoneen ääressä: nyt on lentoliput ostettu sekä Berliiniin että Amsterdamiin kevään juoksutapahtumiin, jee!


Perjantaina töissä oli superhauska päivä. Pyhäsulkujen vuoksi hääräsimme pienellä porukalla – tällä kertaa ilman irtokarkkiövereitä – ja vauhdikas päivä kului todella nopeasti. Treeneistä lepäsin laiskanletkeänä ja vietin illan uudenvuodenpäivänä startanneiden uutuussarjojen ”Kuudes Aisti” ja Rouva Ministeri” seurassa.

Lauantaina oli mahtavaa päästä lenkille hyvin levänneenä. Edessä oli viikon reippain treeni: kiihtyvä vauhtikestävyyslenkki. Perjantain loputtomat sateet olivat sulattaneet salakavalat jäät ja kävelyteillä pääsin rullailemaan aivan sulalla alustalla. Adidaksen Adiokset jalkaan vauhdikkaamman lenkin kunniaksi ja menoksi. Aloitin kävelystä ja vähitellen nostin vauhdin vauhtikestävyyden puolelle. 20 minuutin alkulämmittelyn jälkeen oli aika pistää reippaammin tossua toisen eteen: sain hilata sykkeet ylä-VK –alueelle ja lopussa vähän ylikin. Onneksi tällä kertaa semimyrskyinen tuuli puhalteli koko lenkin jossain muualla kuin naamani edessä. Viimeisen kilometrin sain päästellä vielä kunnon myötätuuleen – kyllä oli meno kevyttä! Viimeiset kilometrit hissuttelin loppuverkkana takaisin kotiovelle. Kotona tein vielä uudenvuodenaattona rästiin jääneen lihaskuntotreenin corepainotteisesti. Iltapäivästä kiirehdin iltavuoroon Lasten ja nuorten sairaalan päivystykseen, jossa alkuvuoron harmillinen ruuhka vaihtui onneksi loppuvuoron leppoisuuteen ja puolen yön jälkeisestä kotiutumisesta huolimatta uni tuli nopeasti ja nukuin yön kuin tukki.

Sunnuntaina uusiin maisemiin!


Ikuiselta viikonlopulta tuntunut viikko sai hienon päätöksen perinteisellä sunnuntain pitkiksellä. Aamupalan jälkeen suuntasin auton taas Lauttasaareen, jonne olin sopinut viikon toiset juoksutreffit Lauran kanssa. Ohjelmassa oli tällä tavallista pidempi pitkä lenkki, jota oli lupa tuntemusten mukaan venyttää lähemmäs kolmeen tuntiin. YES! Meillä ei ollut Lauran kanssa etukäteisssuunnitelmaa reitistä, joten lähdimme juoksemaan HCM-reittiä tällä kertaa keskustaan päin. Kesken matkan saimme päähämme käydä fiilistelemässä Laajalahden maisemat, joten kurvasimme Ruoholahdesta Baanalle ja Töölönlahdelle. Stadikalla moikkasimme nopeasti Paavoa ja jatkoimme taas HCM-reittiä pitkin Munkkiniemeen saakka. Munkkiniemestä suunnistimme Espoon rantaraitille, jota jatkoimmekin Laajalahden pohjoispuolitse Otaniemeen saakka. Emme kumpikaan olleet juosseet reittiä ja olimme upeista maisemista aivan onnessamme. Varsinkin Maarinlahden maisemat olivat huikeat! Aloimme heti suunnitella kesälle pitkisultraa, jossa juoksisimme (koko) Rantaraitin! 

Laajalahden maisemissa

Espoon erämaissa :)

Upeat juoksureitit!

Ainostaan viimeiset kilometrit Länsiväylän vierustaa pitkin olivat aika takkuiset, mutta ihmekö tuo, kun sunnuntailenkille kertyi pituutta reilut 26 km, aikaa reissuun meni 2:50 ja eväinä oli vain kaksi geeliä. Sykkeet pysyivät sopivasti alle aerobisen kynnyksen (keskisyke 135) ja vauhti letkeänä 6:30/km. Aikaisemmin pitkisten vauhti on ollut lähempänä 7:00/km, joten pitkien lenkki vauhti on mukavasti parantunut syksyn aikana.

Oleelliset datat juoksulenkistä


Ensi viikko onkin treenien osalta kaksijakoinen: kaksi kovaa treeniä ja välipäivinä palautellaan. Maraklubin vuoden ensimmäisissä yhteisharjoituksissa avaamme ”hallikauden” ja pääsemme hurjastelemaan Yassot. Lauantaina juoksen Aktia Cupissa kympin kisan, jonka aion vetää sata lasissa ja rinta rottingilla, jos palautuminen Yassoista sujuu yhtä vauhdikkaasti kuin itse treenikin. Muuten luvassa on vain kevyttä lenkkarien ulkoilutusta. Yhdeksi vuoden 2015 tavoitteeksi taisin asettaa selvästi palauttavien treenien tekemisen ja lupaukset lunastaakseni olen sopinut VESIJUOKSUTREFFIT ensi viikolle. Uusi vuosi ja uusi elämä – täältä tullaan!

Tässä vielä hienon juoksutreeniviikon saldo:

Ma VR 15’ + VK 50’ + VR 15´ yht 1.20 (13 km)
Ti LEPO
Ke Iltalenkki .25 (3.9 km)
To Kevyt PK 1.30 (12.8 km)
Pe LEPO
La VR 20’ + reippaankova-kova VK 30’ + VR 20’ yht 1.10 (12.5 km) + Core-kahvakuulatreeni .25
Su Pitkä PK 2.50 (26.2 km)

Juoksu yhteensä 68.4 km

Juoksuinto piukassa, vesijuoksuinto hakusessa,

Laura

Kommentit

 1. Oi, oi mitkä kilsat! Hyvää alkanutta vuotta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, Tiina! Viikko oli todellinen juoksuviikko ja kilometrisaldo on tavallista reippaammin plussan puolella :) Yleensä nuo viikkokilometrit pyörivät siinä 40-50 km välimaastossa :) Tsemppiä HCR-treeneihin!

   Poista
 2. Hei! Sinä, blogisi ja insta-tilisi olette todella inspiroivia! Jatka samaan malliin! �� Sellaista olisin kysynyt, että mitä asicsia sun valikoimaan kuuluu? Ja miten niitä erilaisissa treeneissä suosit? Mä olen ihan harrastelija-juoksija ja tällä hetkellä "ajossa" vain ds-trainerit. Koen ne vähän turhan heppoisiksi varsinkin pidemmillä lenkeillä. Vinkeistä kiitollisena, Maikku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Maikku, kiitos vastavuoroisesti inspiroivasta kommentistasi :) Juoksukenkähyllystä löytyy tällä hetkellä yhdet Asicsit. Juoksen kaikki peruslenkit ja pitkät lenkin Asicsin Nimbuksilla ja varsinkin uudesta mallista (Nimbus 16) olen pitänyt todella paljon, kun kenkä keveni hieman. Tätä suosittelen ehdottomasti kokeilemaan Trainereiden tilalle pidemmille lenkeille ja ihan peruslenkkeilyyn! Keventynyt Kayano lienee myös hyvä valinta, jos jalkasi tarvitsee pronaatiotukea.

   Vauhdikkaammat treenit + kisat (puolimaraton ja sitä lyhyemmät) olen juossut syksystä lähtien Adidaksen Adios Boost 2:lla. Minullakin oli aikaisemmin Trainerit vauhdikkaammille lenkeille, mutta malli muuttui toissavuonna omaan jalkaan sopimattomaksi, joten vaihdoin Adidakseen.

   Maratonin juoksin On Cloudin Cloudeilla, jotka ovat todella kevyet mutta kuitenkin hyvin vaimennettu. Näitä kenkiä käytin kesällä sekä vauhtilenkeillä että pitkiksillä - kenkä on siis todella monikäyttöinen! Yhden parin juoksin jo finaaliin ja toinen pari on odottamassa ensi kesää. Valitettavasti Suomessa merkin saatavuus on huono.

   T. Laura

   Poista
 3. Huikee treeniviikko sulla!! :) Miten meni vesijuoksutreffit? Kivaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Karoliina! Kaveri joutui tekemään oharit treffien osalta, mutta yllätyksekseni sain raahattua itseni vesijuoksemaan :) Myönnän, että juoksu ilman vesi-etuliitettä on paljon hauskempaa!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit