Airbnb Brooklyn Half Marathon: täydellinen päivä täydelliseen kympin kisaan

Newyorkilaiseen tyyliin kisan startti oli lauantaina klo 07. Yli 27 000 juoksijan kisa vaati tiukkaa kuria ja järjestystä: varustesäilytys oli menossa kiinni 50 minuuttia ennen starttia ja lähtökarsinan ovet uhattiin sulkea 20 minuuttia ennen lähtölaukausta. Herätyskello pirahti soimaan armottomana jo klo 04. Edellisillan Shakeout Run oli hieman venähtänyt uusissa maisemissa toikkaroidessa ja sain hetken aikaa karistella unihiekkoja silmistä. Starttiin oli aikaa kolme tuntia, joten aamupala oli kevyehkö: kannullinen kahvia, jugurttia ja banaania.

Good morning, Brooklyn
Aurinko oli vasta nousemassa, kun suuntasimme Ninan kanssa Broolynin hiljaisille kaduille. Kaupunginosat vaihtuivat toisiksi ja unelias vaaleanpunainen taivas korvautui kadulla tappelevilla jengeillä. Luikahdimme nopeasti metroon, joka kiidätti meidät turvallisesti lähtöalueelle.

Kerrankin olin ajoissa lähtöpaikalla: alkuvalmisteluihin, verryttelyyn ja noin kilometrin pituisen bajamajarivistön ihmettelyyn oli aikaa melkein kaksi tuntia. Hölkkäilin rauhallisesti sivukadulla ja tein tuttuja dynaamisia venyttelyjä ja koordeja. Ja se ensimmäisen avausvedon tunne: spurtti irtosi todella unelmakevyesti! Alla oli todella juoksuintoiset jalat! Ennen varustesäilytyksen sulkeutumista heitimme varustesäkin säilytykseen ja suuntasimme turvatarkastuksen läpi lähtöalueelle.
Sportfashionistan kauhun hetket: Ninan tyylipuhdas suoritus vs BOKSERIT(?!)


Lähtökarsinat levittäytyivät satojen metrin pituisena jonona Eastern Parkwaylle ja samanlainen lähtikarsinoiden jono oli täyttymässä myös risteyksen toisella puolella. Kisaan startattiin kahdessa 40 minuutin välein lähtevässä aallossa. Omassa A-ryhmässäni oli vain muutama sata juoksija, naisia vain kourallinen ja seassa heilui 1:25 ja 1:30 jänikset. Olin itseäni vauhdikkaamassa seurassa ja jättäydyin porukan hännille. Kisanjohtaja piti avauspuheen ja kansallislaulu kajahti ilmoille. Reitin varrelta annettiin starttilupa ja klo 07 olimme matkalla.
Ensimmäinen kilometri oli iloista laskettelua alamäkeen Washington Avenueta pitkin ja 20 laskumetriä takasivat yhden kisan vauhdikkaimmista kilometreistä 4:09/km heti kärkeen. Laskettelun jälkeen kipusimme saman tien samaa mäkeä ylöspäin ja teimme kunniakierroksen mahtipontisen Grand Army Plazan ympäri, josta loikottelimme jälleen alamäkeen kohti Prospect Parkia. Ensimmäinen vitonen oli todella helppoa menoa eikä mikään oikein tuntunut missään. 21:53 vauhtisokeana lasketellen ja kilometrit seurasivat helposti toisiaan vaihtevalla reitillä.Kyllä sitä tässä vielä jaksoi hymyillä


Vitosen jälkeen kurvasimme Prospect Parkin porteistä sisään ja edessä oli kisan tiukimmat nousut. Toinen vitonen oli todella ylämäkivoittoista ja kiipesimme puiston itäreunaa nelisenkummentä vertikaalimetriä. Nousun päällä juoksijoita tervehti vielä pitkä tasainen osuus. Onnistuin viilentämään itseäni juomapisteillä niin tehokkaasti, että Sennheiserit sanoivat työsopimuksen irti ylämäen päällä. Meno kuitenkin maistui, joten en hermostunut musiikin katoamisesta. Otin nousun tarkoituksella rauhallisesti, koska en halunnut polttaa yltiöpäisen aloituksen jälkeen kaikkia energiavarastoja. Toinen vitonen ylämäkeen taapertaen 22:51.


Alun tuuletusten jälkeen oli aika juosta


Puoliväliin saimme lasketella puiston länsireunan rapsakkaa alamäkeä ja sain kirittyä ylämäessä hävittyjä sekunteja takaisin. Puistonporteilta rullasimme ramppia alas Ocean Parkwaylle, josta alkoi kisan raastava loppusuora. Matkaa maaliin oli vielä kymmenen kilometriä. Edessä oli luotisuoraa kaksikaistaista tietä Coney Islandille saakka. Ocean Parkwaylla ymmärsin ensimmäiset vaikeudet. Vauhti juuttui sitkeästi 4:30/km pintaan eikä jalat jaksaneet tsempata siitä vaikka kuinka yritin rytmittää menoa. Päätin tyytyä kohtalooni ja jatkoin autopilotti päällä kohti maalia. Avenuet A:sta Z:hen seurasivat toisiaan tuskastuttavan hitaasti. Otin geelin boostatakseni menoa. Vesipisteitä oli käytännössä mailin välein, mutta löydettyäni hyvän ajolinjan reitin vasemmasta reunasta jätin juomapisteet oman onnensa nojaan. Kolmas vitonen taittui alamäkivoittoisen profiilin ansiosta siedettävään aikaan 22:17.


Tiukkaa alamäkeä Prospect Parkissa


Ja sitten se tuli. Puolimaratonin muuri. Berliinissä törmäsin muuriin kaksi kilometriä ennen maalia. Brooklynin muuri iski reisiä vasten jo 17 km kohdalla. Takareidet, pakarat ja alaselkä hirttivät totaalisesti jumiin. Lennon jälkeen alaselkä ja takareidet olivat olleet kirjaimellisesti takakireät, mutta aamulla fiilis oli niin rennonletkeä, etten osannut edes odottaa ongelmia. Ajatukseni oli kruisailla maaliin loppua kohden kiristäen alle 1:34 aikaan. Lopulta ainoa asia mikä kisassa kiristyi oli allekirjoittaneen gluteus-kolmikot. Juoksu meni epätoivoiseksi köpöttämiseksi. Eväät oli syöty ja raahasin perässäni kahta betoniporsasta. Kilometriajat putosivat 4:40/km pintaan. Hidastuvien kilometrien mukana laski myös taistelutahto. Energiat olivat totaalisesti loppu. Otin toisen ja viimeisen geelin. Vaikka kuinka raivoisasti läpsin itseäni poskille ja reisille, betoni reisissä painoi vain entistä enemmän. Peli oli pelattu. Maili ennen maalia kannustaja huuteli 1:35 loppuaikaa ja siinä ymmärsin, että unelma New Yorkin maratonista lipui jälleen allekirjoitteneen ulottumattomiin. Viimeisen vitosen rahjustin aikaan 22:54 tasaisella taapertaen.


Eikö tämä nyt ikinä lopu!


Viimeinen kilometri oli aivan kamala. Loppukirikykyistä juoksijaa kiihdytti ohi oikealta ja vasemmalta. 800 metrin kyltti irvaili päin naamaa: edes kolmen minuutin kasilla en olisi lähelläkään tavoiteaikaani. Mieli heitti hanskat tiskiin ja jalat seurasivat seuraavalla sekunnilla perästä. Viimeisen kilometrin vauhti oli jotain vitosella alkavaa – viimeiselle 1100 metrille kulutin aikaa 5.40... Jaksoin hädintuskin juosta maaliin kuuluisaa Coney Islandin Boardwalkia pitkin. Suoritus oli kaukana siitä iloisenriehakkaasta loppukiristä, jonka olin miettinyt päässäni kymmeniä kertoja syksyn ja talven lenkeillä. Irvistin väsyneenä valokuvaajalle ja raahustin maaliviivan yli. Kisan johtaja Peter Ciaccia oli toivottamassa juoksijat maaliin. Kävelin suoraan mitalijonoon. En ollut edes hengästynyt, mutta jalat olivat täysin loppu. Mitalijonosta pääsin vielä henkisesti yhtenä kappaleena juomapisteelle. Ja siellä se taas odotti – sietämätön tyhjyyden tunne. En jaksanut olla Berliinin tapaan edes vihainen. Otin kaksi mukia vettä ja siirryin sivummalle nojailemaan mellakka-aitaan ja tuijottelemaan korvien väliseen fiilikseen sopivaa autiota rantaa ja tyhjää horisonttia. Tyhjyys. Suru. Pieni pettymys. Takaraivossa pakottava tunne tsempata ylienergisten jenkkien ja juoksijakavereiden edessä. En laittanut mitalia edes kaulaan, mutta kävin otattamassa muistoksia finisher-kuvan, jossa ei todellakaan hymyillä Pepsodent-hammasrivistö vilkkuen. Mietin vain mielessäni, että tämän hetken haluan muistaa ikuisesti mutta en halua kokea tätä samaa tunnetta enää ikinä."Miten tämä v***u voikin olla niin vaikeaa", sanoin maaliviivalla


Pää humisten laahustin hakemaan varustepussini. Istuin asfaltille märissä juoksuvaatteissa ja ihmettelin samalla orastavaa kurkkukipua. Vaihdoin nopeasti lämpimät vaatteet päälle, pakotin itseni syömään huoltopussista edes jotain. Expo oli pre-party ja juoksu itse bileet (tosin minulle huonot sellaiset), joten pitihän viikonlopussa olla vielä after-party. Naama peruslukemilla kavelin MCU Stadionin tekonurmelle, josta löysin monta astetta iloisemman kollegani, joka oli juossut mahtavasti uuden ennätyksensä. Nina on onnekseni taustaltaan kovemman luokan urheilija, joten hänen hienovarainen suhtautumisensa oli minulle täydellistä kisanjälkeistä terapiaa. Halusin itsekin tsempata. En voinnut muuttua loppuloman ajaksi sietämättömäksi tyypiksi, joka kiukuttelisi lapsen lailla sen sijaan, että nauttisi New Yorkista. Raahasin itseni rannalle kummastelemaan New Yorkin monimuotoisia kasvoja ja maalialueella pysähdyin hetkeksi ihmettelemään tapahtuman mieletöntä energiaa. Suurimman vaikutuksen minuun tekivät juoksun sadat vapaaehtoiset, jotka kannustivat juomapisteillä, ohjasivat ystävälllisesti juoksijoita sekä lähtö- että maalialueilla ja silmä kovana tarkkailivat joukosta huonovointisia kisailijoita.#fakeface

Tapahtuma oli todella huikea. Kaikki exposta varustesäilytykseen oli hoidettu moitteettomasti. Kaikkialla sain osaavaa ja ystävällistä palvelua. Matkan varrella oli useita kuvaajia ja juoksijat saivat kisan jälkeen kuvat käyttöönsä ilmaiseksi. Yi 27000 tuhatta juoksijaa ja missään minun ei tarvinnut jonottaa kymmentä minuuttia pidempään. WAU!


Ainoa asia mikä kisapäivässä ei onnistunut oli oma juoksu, Päivän aikana en päässyt mihinkään lopputulokseen kisasuorituksen analysoinnissa. Valmistautuminen oli sujunut loistavasti mitä nyt kaksi viikkoa tuli toikkaroitua Nuuksiossa melkoiset polkujuoksuöverit. Bodom-Sandis-Nuuksio –kombon jälkeen kroppa oli yhden päivän aivan sekaisin. Tämän seurauksena panostin palautumiseen erityisen paljon. Nukuin pitkiä yöunia ja muutenkin otin elämän mahdollisimman löysin rantein ilman turhia panikointeja. Viimeiset vetotreenit tein huolella ja pilkulleen ohjeiden mukaan. Ajatukset kiersivät kisanjälkeisen päivän samaa rataa korvien välissä enkä päässyt analysoinnissa puuta pidemmälle. Olin umpiväsynyt.

Lopulta syy täydelliseen katkeamiseen selvisi seuraavana yönä, jolloin heräsin kovaan kurkkukipuun, lihassärkyyn ja yleiseen ”yliajettu orava” -oloon. Flunssa, prkl.

Kevään kisakausi oli niin tässä. Tuloksena kaksi alle kuntotason könyttyä puolikasta ja ennätysparannusyritys on siirretty hamaan tulevaisuuteen. Talven aikana olen onnistunut fokusoimaan juoksun yhdeksi sub-1:34 prosessiksi, etten enää tiedä osaanko edes nauttia itse tekemisestä eli juoksemisesta. Edessä on pieni ylimenokausi, jotta saan pään ja jalat jälleen samalle aaltopituudelle. Pari nuhjuista shoppailupäivää ja yönyli lento eivät suoranaisesti nopeuttaneet flunssasta toipumista enkä selvinnyt kahdestatoistatonnista kotiin ilman sinuiittia, vaikka lentävä apteekkini olikin varustettu kortisoninenäsuihkeella, avaavalla suihkeella, pseudoefedriinilla ja antihistamiinilla. Polyfarmasian kyllästämä ylimenokausi sai lentävän lähdön. Onneksi toipumisaikaa on riittävästi seuraavaan starttiin Helsinki Half Marathonilla, jossa jänistän 1:45 ryhmää. Sinne kaikki messiin – mitali on ainakin 21 kilometrin lenkin arvoinen! Muista puolikassuunnitelmissa flunssaisella juoksuturistilla ei ole harmaintakaan haisua.

Sniff,

Laura


Blue Sky kotimatkalla

Kommentit

Suositut tekstit